Sommarbuketter från trädgården

Snittblommor som passar bra i sommarbuketten

Sommarens belöning efter plantering, gödsling och vattning är att kunna plocka in en vacker sommarbukett. Varje del av sommaren har sin charm och buketterna skiftar allteftersom sommaren fortskrider.

Juni


I juni blommar favoriten bland favoriter, nämligen kirgislöken, Allium ‘Purple Sensation’. Den plockar man kanske inte in i buketten men efter ett besök på Tage Andersens Gunillaberg utanför Jönköping såg jag ett fantastiskt fint sätt att använda torkad Kirgislök.

Allium på Gunillaberg. De torkade blommorna har satts ned mellan trästavarna som i sig bildar ett vackert mönster.

Juli


Juli har förstås massor av blommande växter att bjuda på. den här buketen kommer från tidiga juli, innan daggkåpan blommat över.

Den gula daggkåpan är en utmärkt snittblomma som både fyller upp och står länge. I den finns även grekisk vädd (den röda blomman) och lavendel.

Denna blågula bukett är plockad lite senare i juli då brudslöjan står i full blom och fyller ut buketten. Det gula höstögat är en iögonfallande växt och kräver sin plats i trädgården för att inte ta över blickfånget. den är en fantastiskt fin snittblomma som står länge liksom den blå och vita vädden med sina bedårande kråsade blommor. Blomman som liknar blåklint är en blå gräsfibbla, Catananche caerulea. Den liksom vädden blommar långt in i augusti och kan stå på lite torrare platser. Blomman kan torkas som en eternell.

Augusti


Just nu lyser vidjehortensian upp mångas planteringar med sina stora vita bollar. Vänta med att klippa ner den till våren då bollarna är väldigt dekorativa även vintertid.

Vidjehortensian har inga problem med att fylla upp i vasen.

Bergormroten blommar för fullt i bergsskrevan. Den är så fin att sätta in tillsammans med en ekkvist och stensöta. Den står länge som snittblomma.

Bergormrot i närbild.

Sist men inte minst kommer en bild på buskrosen Louise Bugnet. Den har blommat hela sommaren med sina rosakantade blomknoppar och vita, fullt utslagna blommor. Doftar dessutom ros!