Vår- och höstljung i naturnära ljungplantering

Sensommaren och början av hösten är en brådskande tid och en väldigt bra tid att flytta växter och plantera. Marken är fuktigare och behovet av vattning minskar. Planterar man i september och oktober hinner växterna rota sig något, åtminstone i de södra delarna av Sverige. Ljungplantering bör dock genomföras under vår och försommar. Nu är vi snart inne i november och frosten biter sig snart fast i marken beroende var i Sverige vi bor och växterna går in i vila.

I våras planerades del av en trädgård där den tidigare skogsmarken blivit kompakt och svåretablerad på grund av nybyggnation intill. Att anlägga en gräsmatta var ett alternativ men kändes alltför prydligt i förhållande till omgivningarna. Så vad kan passa på en skogsmark med högt inslag av lera? Vår- och höstljung fick bli temat som bildar en fin övergång till naturmarken. Den visade sig trivas alldeles utmärkt här.

Basen fick bli 125 st vårljung och 125 st höstljung med lite färgvariation i blomningen. Till det amerikanska blåbär och ormbunkar. Ljungplanteringen kompletterades med växter från andra håll i trädgården, bland annat rhododendronbuskar och magnolia.

Se upp så att inte ljungen torkar ut om du ska göra en ljungplantering. Vattnar man ordentligt etablerar de sig bra. Vårljungen måste planteras på våren så att den hinner rota sig ordentligt. Planteringen behöver ytterligare kompletteringar men här kommer några bilder från april till oktober.

April


Mycket att bearbeta! Med hjälp av en grävmaskin och jordfräs luckrades jorden upp. Torvmull, grus och långtidsverkande gödsel tillfördes. Jorden ska inte kalkas.

Första trädet på plats. En rödbladig prydnadsapel.

Maj


Vårljungen planteras.

Stenar på plats liksom en silveroxel och ditflyttade rhododendron.